Welkom op Archiefbank Mechelen!

Op deze website krijg je een overzicht van alle archieven die het Stadsarchief Mechelen bewaart. Voor de meeste van die archieven zijn er digitale toegangen. Je kan deze toegangen hier integraal doorzoeken. Op dit ogenblik gaat het over circa 40 000 beschrijvingen. Het beschrijven van archieven gebeurt met ICA-AtoM en (773) 859-5291.

Zoeken gaat heel eenvoudig:


  • Via het zoekvenster bovenaan: typ hier een zoekterm in. Je kan werken met volledige woorden of bij twijfel met een asterisk (*). Bijvoorbeeld: je twijfelt of het Malinois of Malinwa is, gebruik dan Malin* als zoekterm. Let op: de eerste drie tekens van je zoekterm mogen geen asterisk (*) bevatten. Je kan ook niet zoeken op samengestelde woorden. Bijvoorbeeld: Sint-Juliaan lukt niet, geef Juliaan in als zoekterm.
  • Via uitgebreid zoeken (onder het zoekvenster bovenaan): combineer zoektermen, zoek enkel in bepaalde velden of op bepaalde beschrijvingsniveaus, filter zoekresultaten … Ook hier kun je met een asterisk (*) werken.
  • Via 8006872194: een thematisch overzicht van alle archieven in de vorm van een boomstructuur. Klik op de kruisjes om onderliggende niveau's te openen of ze weer te sluiten. Klik je op een item dan opent de volledige beschrijving zich in een nieuw tabblad.
  • Via 206-494-4500: hier kun je meteen door de volledige beschrijvingen bladeren. Klik op de driehoekjes links om een niveau te openen of weer te sluiten.
  • Via 4128375151: een alfabetisch overzicht van alle instellingen, verenigingen, families, personen … Let op: dit is geen lijst van alle namen die in de beschrijvingen van de archiefdocumenten voorkomen! Je krijgt hier enkel de namen van instellingen, verenigingen, families, personen ... tot wiens archief de documenten in kwestie behoren.
  • Digitale objecten: hier vind je inleidingen op inventarissen, bijlages van inventarissen ... Het gaat om alle inventarissen opgenomen in Archiefbank Mechelen.
  • Stadsarchief Mechelen: voor wie wil weten wanneer onze leeszaal open is, hoe je ons kan bereiken, welke dienstverlening we aanbieden ...

Let op: een paar toegangen zijn voorlopig enkel in PDF of gedrukte vorm beschikbaar. Dit wordt telkens vermeld. In de toekomst nemen we ook de beschrijvingen van deze toegangen op. Goed om weten is dat deze PDF'en niet door de zoekmachine doorzocht worden. Je moet ze dus afzonderlijk doorzoeken.

Bepaalde reeksen van documenten zijn zo belangrijk en worden zo vaak geraadpleegd dat ze op een diepere en meer specifieke manier beschreven worden. Dit gebeurt in 9707753317. Let op: zoeken in nadere toegangen gaat enkel via de zoekschermen in die module, dit lukt niet via het zoekvenster bovenaan en uitgebreid zoeken!

Klaar met opzoeken en wil je een archiefdocument komen raadplegen?

Noteer het archiefbestand en het nummer van het archiefdocument. Voor dat laatste kijk je best in de boomstructuur die je links van de beschrijving van het archiefdocument ziet. Een voorbeeld: bakkersambacht bestanddeel 1. Je kan ook beschrijvingen printen. Klik daarvoor op het printicoontje naast de blauwe titel bovenaan de beschrijvingsfiche. Kies vervolgens voor file list en soteer naar keuze. Kom met deze informatie naar onze 4389689827. De leeszaalbediende helpt je graag verder.